14/04/2025


Dönsa - Rielli iş birliğiyle atık su geri kazanımında önemli kazanım


Tasarım, geliştirme ve ihracat odağını, Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla birleştiren, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) Katılımcısı ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) İmzacısı VASİ Şirketler Grubu bünyesinde, yılda yaklaşık 40 milyon çift üretim kapasitesine sahip DÖNSA, tekstil endüstrisinde önem taşıyan atık su geri kazanımında önemli bir adım attı.

Endüstriyel arıtma cihazları konusunda alanında 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli iş birliğinde kurulan DÖNSA Atık Su Geri Kazanım Tesisi, yüzde 45 oranında atık su geri kazanımı ve su maliyetlerinde yüzde 60’ın üzerinde tasarruf sağlıyor. Rielli teknolojisiyle hayata geçen DÖNSA Atık Su Geri Kazanım Tesisiyle, atık su kirlilik ölçümlerinde de astronomik iyileşme değerleri elde edildi.

DÖNSA Rielli İş Birliği, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği ENOSAD tarafından, Deutsche Messe ve MMO iş birliğinde düzenlenen ve Kimya ve Petrokimya, Demir-Çelik ve Metalürji, Cam ve Çimento, Petrol ve Doğalgaz, Enerji ve Elektrik, Gıda ve İçecek, Su ve Atık Su Yönetimi, İlaç ve Sağlık sektörlerinden 450 firmayı temsilen 1500’ün üzerinde karar verici mühendisi bir araya getiren Su ve Atık Su Yönetimi Sektöründe Proses Otomasyon Çözümleri etkinliğinde, bir başarı öyküsü olarak anlatıldı.

Sürdürülebilirliğin, VASİ Şirketler Grubu için sadece moda bir sözcük olmanın ötesinde bir iş modeli haline geldiğini vurgulayan DÖNSA Bakım-Onarım Ekip Şefi Ramazan Babayiğit, “Çorap üreticisi olarak sahip olduğumuz teknik ekipman ve teknolojinin, gerçekleştirdiğimiz operasyonlar üzerinde önemli etkisi vardır. Buna bağlı olarak, mekanik ve teknolojik yönden çağa ayak uydurmak; profesyonel alanda yaratıcılık, inovasyon ve sürdürülebilirlik adına vazgeçilmezdir. Türkiye’de rekabetçi çorap üretim şirketleri arasında yer almamızı ve ihracat pazarlarımızda itibarlı konumumuzu sağlayan temel unsur; tüm bu özelliklere sahip olmamızdır” dedi.

DÖNSA Bakım-Onarım Ekip Şefi Ramazan Babayiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rielli iş birliğimiz, süreçlerimiz sonucu ortaya çıkan atık suları arıttığımız tesisimiz sayesinde, Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında önemli kazanımlar elde ettik. Atık suların yüzde 45’ini geri kazanıp, yeniden proseslerimizde kullanıyoruz. Doğal kaynakları daha az kullanıp, çevresel ayak izimizi azaltırken, maliyetlerimizi azalttık ve kirlilik ölçümlerinde de muazzam iyileşmeler elde ettik. Öte yandan, tasarruf değerleri rekabet gücümüze de katkı yapıyor. Geri kazanıp proseslerimizde kullandığımız atık suyun 8 TL düzeyinde olan metreküp maliyeti, 21 TL düzeyindeki şebeke suyu maliyetine göre yüzde 62 oranında daha düşük. Bunun da ötesinde Askıda Katı Madde, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, iletkenlik gibi atık su kirliğine yönelik ölçümlerde, astronomik diyebileceğim düzeyde iyileşmeler oldu.”

Rielli Proje Lideri Alper Özkan, “Su, sanıldığından çok daha kıt bir doğal kaynak ve Su Güvenliği, sürdürülebilir bir gelecek için en önemli konuların başında geliyor. BM verilerine göre, dünyada bulunan suyun sadece yüzde 0.5'i kullanılabilir tatlı su. Dünyanın tatlı su kaynaklarının büyük bölümü buzullarda, atmosferde veya toprakta hapsolmuş durumda. Bu nedenle su kaynaklarının verimli kullanımı, endüstriyel ve evsel suyun geri kazanımı hayati önem taşıyor. Çorap üretiminde küresel düzeydeki rekabetçiliğini, sürdürülebilirlik alanındaki öncü azmi ile birleştiren DÖNSA’nın atık su geri kazanımında iş ortağı olmaktan, müşterimizin iş rekabetçiliğine ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamaktan, başarılarımıza bir yenisini birlikte eklemekten gurur ve heyecan duyduk” dedi.

Alper Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“DÖNSA iş birliğimizde yola çıkarken, iş gücü ve zaman kaybının da önüne geçilmesi için, tam otomatik çalışacak bir sistem tasarladık. Sürdürülebilir su yönetimi kapsamında, atık suyun yüksek verimlilikle geri kazanımı ve tasarrufu sağlanarak işletme maliyetlerini düşürmek temel hedefleriyle oluşturduğumuz projede, günlük 60 metreküp besleme kapasiteli, MBR + Aktif Karbon + Ters Ozmos basamaklarını içeren bir Atık Su Geri Kazanım Tesisi kurduk. Tam otomatik çalışacak şekilde programlanan sistem, uzaktan izleme ve müdahale imkânı da sunuyor.”

DÖNSA Atık Su Geri Kazanım Tesisinde, MBR (Membran Biyoreaktör) ile biyolojik arıtım ve mikrofiltrasyon sağlanırken; Aktif Karbon Filtrasyonu ile organik maddeler ve kimyasal kirleticiler gideriliyor. Aynı zamanda, Ters Ozmos Sistemi ile işletme içinde tekrar kullanılabilir hale getirilmiş, yüksek saflıkta su elde ediliyor. Rielli teknolojileri ve mühendislik çözümleriyle, saha koşulları ve teknik gereksinimler doğrultusunda müşteri gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak şekilde tasarlanan tesiste, tam otomatik kontrol sistemi ile işletme gereksinimlerine uygun Dur-Kalk çalışma prensibi de sağlandı.

Yüzde 45 oranında atık su geri kazanımının yanı sıra, Atık Su Geri Kazanım Tesisine beslenen suyun kirlilik yükünü ifade eden KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) değeri 1.000 mg/litreden, geri kazanım sonrası 10 mg/litrenin altına düşürüldü. Atık su içinde çözün(me)miş halde bulunan katı maddeleri ifade eden AKM (Askıda Katı Madde) değeri ise, beslemede 5.573 mg/litreden, geri kazanım sonrası 10mg/litrenin altına düşürüldü. Atık suda bulunan çözünmüş halde bulunan iyonların, minerallerin ve tuzların neden olduğu elektriksel iletkenliği ifade eden ve iletkenlik değeri, giriş suyu için 9.400 µS/cm iken, geri kazanım sonrası 128 µS/cm olarak ölçüldü; renksiz ve berrak bir çıkış̧ suyu elde edildi.

  Hibya Haber Ajansı